Grondkabel

Grondkabel

Een grondkabel of buitenkabel is nodig wanneer u een ondergrondse verbinding wilt aanleggen. Belangrijk om te weten is dat er bepaalde veiligheidseisen gelden wanneer de kabel buiten aangelegd wordt. VD-draad mag nooit gebruikt worden als grondkabel. Dit installatiedraad heeft een massieve koperen kern en een isolatie die bestaat uit vinyl. Dit wordt daarom ook wel vinyldraad genoemd. Deze kabel beschikt niet over een afscherming in de mantel en is daarom ongeschikt voor buiteninstallatie. Maak daarom gebruik van XMvK kabel of de veiligere YMvK kabel wanneer u de kabel direct in de grond legt. Om ervoor te zorgen dat u de juiste buitenkabel voor uw situatie krijgt wordt het verschil tussen XMvK en YMvK uitgelegd.


Verschil tussen XMvK en YMvK

Het verschil tussen deze twee kabelsoorten uit zich in de toepasbaarheid en het materiaalgebruik. Het eerste verschil is dat de isolatiedikte van de XMvK kabel altijd o,6 mm bedraagt, terwijl dat bij de YMvK kabel minimaal 0,7 mm is. Beide kabels zijn wel voorzien van kopergeleider en een buitenmantel van PVC. Echter is YMvK brandbestendiger en kan hij worden gebruikt in vochtige, warme ruimtes.

De flexibele XMvK kabel wordt voornamelijk gebruikt om een stopcontact of verlichting aan te sluiten in de woning. Het gaat hierbij om lichte installaties. Wanneer de belasting hoger is wordt een YMvK-kabel gebruikt. Deze kabel kan ook worden gebundeld en gebruikt in een kabelgoot. Wanneer de buitenkabel in de grond geïnstalleerd dient te worden zijn er speciale uitvoeringen beschikbaar. Plaats hierdoor de juiste kabel voor de daarvoor bestemde kokers en goten.

YMvK mb, ss of YMvkas grondkabel

De YMVK kabel is leverbaar in verschillende uitvoeringen. De YMvK MB is een variant die een zeer hoge brandveiligheid kent en toepasbaar is bij installaties waarin een grote stroombelasting optreedt. MB staat voor moeilijk brandbaar. De YMvK MB ss-kabel is de soepele, flexibele uitvoering van de YMvK MB-kabel. Een onmisbare kabel wanneer deze zonder bescherming in de grond ligt is de YMvKas. De 'as' staat voor aardscherm. Hiermee wordt een aarde-aangesloten metalen mantel bedoelt die de stroom onderbreekt wanneer de kabel beschadigd. Dat doet hij door middel van de aardlekschakelaar. De YMvKas kabel mag niet ontbreken wanneer u de kabel onbeschermd in de grond legt.

Grondkabel aanleggen

Het aanleggen van grondkabel kan worden gedaan door zowel particulieren als professionals. Een belangrijk punt bij grondkabel aanleggen is de diepte van de sleuf waarin de kabel gelegd wordt. Hij moet minimaal 60 cm onder de grond gelegd worden om beschadiging te voorkomen. Het beste is wanneer de grondkabel in een licht golvende goot gelegd wordt. Houdt de maten ruim aan, zodat u altijd genoeg heeft. U kunt beter teveel dan te weinig kabel hebben. Voor een optimale bescherming legt u de grondkabel aan in een kabelbeschermingsbuis.

Wilt u weten welke kabel het beste bij uw situatie past? Neem dan contact op en krijg advies voor de ideale grondkabel!  • 10.000+ producten
  • Specialistisch advies
  • Eigen voorraad
  • Zakelijk & Particulier
Hulp nodig?
Wij helpen u graag verder!   Contact >
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x