PE Elektrolas

PE elektrolas, een snelle en eenvoudige verbindingstechniek

PE elektrolas zorgt voor een stevige, niet-demonteerbare & lucht- waterdichte verbinding. Een efficiënte manier voor montage van buizen, hulpstukken en leidingen. Deze techniek wordt al vele jaren gebruikt bij de aanleg van gas- en waterleidingen. Een elektrolasverbinding is eenvoudig uit te voeren. De lasprocedure gebeurt bijna geheel automatisch en zorgt voor een kwalitatief goede en betrouwbare lasverbinding.

Door middel van elektrolassen worden weerstandsdraden aan de binnenzijde van de hulpstukken onder hoge temperatuur gezet, waardoor hulpstukken en buizen/leidingen aan elkaar versmolten raken. Door de opgevoerde druk worden beide componenten tevens met grote kracht tegen elkaar aan gedrukt. Dit zorgt niet alleen voor een dichte maar ook stevige verbinding.

Hulpstukken zijn beschikbaar in alle gangbare vormen en maten. Zo zijn er T-stukken, knieën, moffen en eindkappen beschikbaar. Hiermee creëert u op iedere gewenste manier een snelle, stevige en waterdichte verbinding.  

Irritech heeft een ruim assortiment PE elektrolas hulpstukken. Wij staan garant voor een snelle levering. Indien u op zoek bent naar een model welke niet aanwezig is op onze website, kunt u ons altijd raadplegen. Wij helpen u graag verder.
 

Stappen voor het maken van een goede elektrolasverbinding

 • Buis haaks afzagen 
Het haaks afzagen van de buis zorgt ervoor dat alle weerstandsdraden bedekt worden wanneer de buis in zijn geheel in de elektrolasmof gestoken wordt.

 • Markeren te schrapen oppervlak 
Voor een goede lasverbinding moet de oxidehuid van de PE buis/hulpstukken worden verwijderd. Markeer de insteekdiepte van de elektrolasmof (=moflengte/2) + 10 mm. Zo wordt er voldoende oppervlak geschraapt.

 • Schrapen buis en insteekdiepte markeren 
Van het PE oppervlak moet ongeveer 0,2 mm oxidehuid worden geschraapt om op het lasbare PE materiaal te komen. Markeer na het schrapen de insteekdiepte van de elektrolasmof (=moflengte/2). Het schrapen kan met een handschraper gebeuren of met één van de Akafusion schrapers. De bewerkte oppervlakte mag niet meer vervuild worden. Het lasoppervlak dient vrij van olie, vet en stof te zijn. Hierbij kan eventueel gebruik gemaakt worden van PE-reiniger.

 • Elektrolasmof reinigen 
De elektrolasmoffen worden in een gesloten verpakking geleverd. Deze verpakking beschermt de mof tegen vervuiling. Het oppervlak dient vrij van olie, vet en stof te zijn. Bij eventuele vervuiling van oppervlak met droge doek (eventueel met PE-reiniger) reinigen. Door het gladde lasoppervlak zijn de Akafusion elektrolasmoffen eenvoudig te reinigen.

 • Buis/hulpstuk tot aan gemarkeerde insteekdiepte insteken 
Om de weerstandsdraden geheel te bedekken dienen de te lassen leidingdelen tot aan de gemarkeerde insteekdiepte in de elektrolasmof gestoken te worden.

 • Voorkom dat leidingdelen tijdens het lassen kunnen bewegen 
Het bewegen van de leidingdelen kan het uittreden van plastisch PE materiaal veroorzaken. Ook kunnen de weerstandsdraden bloot komen te liggen zodat er geen goede las ontstaat of in het extreemste geval brandgevaar ontstaat.

 • Voorkom dat mof tijdens het lassen kan verschuiven (verticale leidingen) 
Het verschuiven van de mof kan een verschuiving van de weerstandsdraden veroorzaken, waardoor kortsluiting kan ontstaan.

 • Voorkom belasting van de verticale leiding tijdens het lassen 
Een belasting van de verticale leiding boven de elektrolasmof zorgt er tijdens het lasproces voor dat er meer PE materiaal in de laszone komt. Hierdoor smelt er meer materiaal dan gewenst wat voor kortsluiting kan zorgen.


 • 10.000+ producten
 • Specialistisch advies
 • Eigen voorraad
 • Zakelijk & Particulier
Hulp nodig?
Wij helpen u graag verder!   Contact >
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x