Infiltratiekratten | Infiltratiekrat met doek

Regenwater opvangen met infiltratiekrat

Een infiltratiekrat wordt steeds vaker toegepast. Vanaf de jaren 80 is de tendens ingezet om afvoer van afvalwater en hemelwater te scheiden. Dit wordt infiltratie genoemd. Het is een oplossing om de belasting op het openbare riool te verminderen. De juiste wijze van het regenwater opvangen is al tijdenlang een lastig probleem. Door de veranderingen in het klimaat komen extreme regenbuien steeds vaker voor. De openbare rioleringen zijn hier vaak niet tegen opgewassen. Een optimale duurzame oplossing is infiltratie via de grond. Echter heeft deze ook moeite om grote hoeveelheden water te verwerken. 

Infiltratiekrat met doek

De kratten bestaan uit PVC buizen met een omwikkeling van waterdoorlatend filterdoek. Ook is hij voorzien van een blad- en zandvanger om eventuele verstoppingen te voorkomen. Het krat heeft zowel een berging- en infiltratiefunctie. Bij een regenbui zal het water direct naar het krat worden afgevoerd. Wateroverlast wordt hiermee voorkomen en u draagt hiermee bij de ontlasting van het openbare rioolstelsel.

Juiste infiltratiekratten kopen

Het juiste infiltratiekrat kopen is belangrijk voor een optimale afvoer van hemelwater. Het maken van uw keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal vierkant meters, de hoeveelheid regenwater, de grondwaterstand en de eventuele verkeersbelasting. 

Droogte

In een waterrijk land zoals Nederland denk je niet snel aan een droogteprobleem. Toch zorgen de steeds hetere zomers voor een drogere grond waarin een dalend grondwaterniveau merkbaar is. Dit zorgt voor problemen met onze watervoorziening en kan in toekomstige doemscenario's zorgen voor een watertekort. Een maatregel tegen deze droogte is het sproeiverbod. Dit is echter een reactieve maatregel die op korte termijn soelaas biedt. Een lange termijn oplossing is het verhogen van het grondwaterniveau. Hierin kunnen de infiltratiekratten een waardevolle rol vervullen. Zij zorgen namelijk voor regenwaterinfiltratie en verhogen hiermee het grondwaterniveau.

Infiltratiekratten berekening

De afmetingen van het krat kan berekend worden aan de hand van deze factoren. Een voorbeeld van een berekening ziet er als volgt uit:

U heeft een tuin van 16 x 10 meter = 160 m2. Per vierkante meter valt circa. 30 liter regenwater.
Voor deze 160 m2 tuin moet u de vermenigvuldiging maken met het aantal liters regenwater per vierkante meter. 160 x 30 = 4800 liter. Dit aantal liters is in dit geval benodigd voor een optimale infiltratie van het regenwater.

Door deze kratten in uw tuin te plaatsen kunt u dus uw steentje bijdragen aan meerdere ecologische problemen. Ons ruime assortiment heeft altijd de juiste variant beschikbaar. Wilt u weten welk infiltratiekrat het meest geschikt is voor uw situatie? Neem dan contact op!  • Voor 17:00 besteld = vandaag verstuurd
  • Specialistisch advies
  • Eigen voorraad
  • Zakelijk & Particulier
Hulp nodig?
Wij helpen u graag verder!   Contact >
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x