check Levering uit eigen voorraad
check Eigen transportservice
check Krijg advies van specialisten via telefoon en e-mail

Maak jouw vijver winterklaar

De herfst is begonnen, de ideale tijd om jouw vijver winterklaar te maken. In de winter gaat de vijver in rust, alle organismen gaan in winterstand. Op dit moment wil je jouw vijver zo min mogelijk storen. Zorg er daarom voor dat je voor december jouw vijver winterklaar hebt gemaakt. Het winterklaar maken van de vijver doe je in de volgende stappen.

  1. Verwijder algen;
  2. Onderhoud de planten;
  3. Verwijder slib van de bodem;
  4. Test de waterkwaliteit;
  5. Controleer de vijverapparatuur;
  6. Hang een opvangnet op.

Verwijder algen uit de vijver

Heb je last van algen? Dan is dit het laatste moment van het jaar om er wat aan te doen. Je kan nu starten met een kuur en het wegscheppen van de algen. Zorg ervoor dat je geen dode algen achterlaat in de vijver. Door dode algen neemt de kwaliteit van het water af, waardoor je meer aan het water moet doen in de lente.

Onderhoud de vijverplanten

Ook de vijverplanten hebben wat extra aandacht nodig voor de winter begint. Veel planten sterven in de herfst- en winterperiode af. Het dode materiaal is een broedplaats voor rottingsbacteriën, welke zorgen voor afwijkende waardes van jouw vijverwater. Knip en verwijder dit dode materiaal daarom op tijd uit de vijver. Let wel op dat je niet alle planten verwijdert. Van zuurstofplanten kan je een klein stuk laten staan. Dit zorgt voor extra schuilplaatsen voor jouw visbestand. In de winter gaan reigers opzoek naar andere voedselplekken en komen vaak bij vijvers uit. Het kleine beetje plant dat je laat staan geeft extra schuilplaatsen tegen de reigers.

Verwijder slib van de vijverbodem

In de herfst komt er van alles op jouw vijverbodem terecht. De planten in de vijver sterven af en verzamelen op de bodem. Maar ook van planten die niet direct in of om de vijver staan komt er materiaal in de vijver. Zo vallen er vaak bladeren, takken en ander organisch materiaal in de herfst in de vijver. Dit verzamelt zich allemaal op de bodem en gaat daar rotten. Wanneer je dit de hele winter door laat liggen krijg je hier in de lente last van. De waterwaardes verslechteren en je zal allerlei ingrepen moeten doen om deze weer op orde te krijgen. Het verwijderen van slib lijkt op het eerste gezicht een hoop werk, maar bespaart je in de lente een hoop moeite.

Test de waterkwaliteit van de vijver

In de herfst leg je de basis voor een goede waterkwaliteit in de lente. Test daarom je water nog een keertje extra. Zijn er waardes niet op orde? Pas deze dan direct aan en geniet van perfect vijverwater in de lente. Dit zijn de waardes waar je op moet checken:

  • PH, zuurgraad, tussen de 7 en 8;
  • GH, gezamenlijke hardheid, tussen de 8 en 12;
  • KH, korbanaathardheid, tussen de 6 en 12;
  • No2, nitriet, minder dan 0 mg/l;
  • No3, nitraat, minder dan 50 mg/l;
  • Po4, fosfaat, minder dan 0,5 mg/l;
  • NH3, ammoniak, minder dan 0 mg/l.

Controleer de vijverapparatuur

In jouw vijverfilter zit allerlei minuscuul leven. Dit minuscule leven, ook wel bacteriecultuur genoemd, is een belangrijk onderdeel van een gezonde vijver. Dit leven groeit in de loop van de tijd in jouw vijverfilter. Wanneer je in de winter jouw vijverfilter uitgeschakeld en uit de vijver haalt zal ook dit leven uit jouw vijverfilter verdwijnen. Zorg er daarom voor dat jouw vijverfilter door kan draaien in de winter. Dit kan je doen door de filter zelf te isoleren of de vijver te verwarmen zodat deze niet kan bevriezen.

De vijverpomp kan je wel uit de vijver halen. Hiermee voorkom je zelfs schade, door onder andere bevriezing. Ook de uv-lamp mag uit, algen hebben licht nodig om de groeien. In de winter is er minder zon en daardoor ook minder algengroei. Dit is ook een prima moment om het quartsglas van de lamp schoon te maken.

Hang een opvangnet op

Nu jouw vijver er weer op en top bij staat en helemaal winterklaar is zou het zonde zijn wanneer bij de eerst volgende herfststorm de vijver weer vol blad ligt. Span daarom een opvangnet over de vijver heen. Hiermee vang je organisch materiaal op dat anders in jouw vijver zou vallen. Dit voorkomt dat er binnen no-time weer een grote laag slib op de bodem van jouw vijver ligt. Zeker wanneer je bomen en struiken in de buurt van jouw vijver hebt is het verstandig een opvangnet te gebruiken.

Verder onderhoud van de vijver tijdens de winter

In de winter is de vijver in rust, daarom doe je het zware werk in de herfst. Maar ook in de winter zijn er een werkzaamheden die belangrijk zijn om uit te voeren.

Jouw vissen in de winter

In de winter gaan de vissen in de vijver in winterstand. Ze zoeken de diepere lagen van de vijver op waar het water warmer is. Voor gewone vissen volstaat een vijverdiepte van minstens 80 cm, voor Koi heb je een vijver nodig van in ieder geval 150 cm diep. Zo komen jouw vissen veilig de winter door.

Alhoewel de vissen in de vijver in winterstand gaan hebben ze nog steeds voeding nodig. In de winter geef je jouw vissen speciaal wintervoer. Door de lagere lichaamstemperatuur van de vissen kunnen ze normaal voer minder goed verteren. Kies in de winter daarom voor een vissenvoer dat de vissen gemakkelijk kunnen verteren. Zo weet jij zeker dat jouw vijver aan het einde van de winter nog net zo vol zit met vis als aan het begin van de winter.

Houd de vijver ijsvrij

Probeer in de winter, wanneer het vriest, jouw vijver niet geheel dicht te laten vriezen. Zeker wanneer er langer dan een week ijs op de vijver ligt ontstaan er problemen. Maak daarom een gat in het ijs van de vijver, zo kunnen schadelijke gassen weer uit de vijver naar de atmosfeer getransporteerd worden. Let wel op dat je geen gat slaat in het ijs, dit is schadelijk voor jouw vissen. Het is beter een gat in het ijs te smelten. Ook sneeuw verwijder je van de vijver. Licht is belangrijk voor al het leven in jouw vijver, sneeuw blokkeert dit licht.